Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Időtlen elegancia - Peter Farago & Ingela Klemetz Farago: Nők Chanelben

Kocsi Sarolta 2016-07-22 Budapest

A Chanel divatház teremtette meg a modern nőt. Nem csak felöltöztette, de elmondta neki, miként lehet önmaga. És teszi ezt már 1909 óta, tehát idén 107. évét ünnepelhetjük a márka fennállásának.  Az emberben felmerül, hogyan is tud megújulni, ilyen sok időn keresztül. Hiszen a divatnál kevés változékonyabb iparág létezik. A válasz erre egy logikai csavar, időtlenné vált, így megújulni sem kényszerül. Az öltözékeken keresztül létrehozott egy egyedi formanyelvet, amely nemzetközileg trend teremtővé vált.  A divatfotó ehhez létrehozott egy vizuális nyelvet, amely számos médiumon át kerül bemutatásra Peter Farago & Ingela Klemetz Farago: Nők Chanelben című kiállításán. Megtekinthető 2016. július 08 - 2016. szeptember 11. között a Ludwig Múzeumban.

 A kiemelkedő jelentőséggel bíró divatházak munkáinak ábrázolásával kapcsolatban, gyakran érezheti a külső szemlélő, hogy a ruha viseli a modellt és nem fordítva. Ez alól disszonáns érzés alól felszabadítva a kiállítás látogatót, az alkotó páros feloldásként létre hozott egy polaroid sorozatot, amely a Chanel modellek természetes megjelenésével, kisugárzásával foglalkozik. Emellett láthatunk egy rövid videó szekciót is, amivel bemutatják a modellek mozdulatait, az alkotó folyamat finomságait közelebb hozzák a látogatókhoz.  Azt a gondolatot ébresztve a szemlélőben, hogy a modell nem pusztán egy elérhetetlen szépség, hanem egyedi emberi belső értékeivel járul hozzá a ruhák bemutatásához. Ez az attitűd átsugárzik az egész sorozaton, ez teszi számomra igazán művészi értékűvé a Farago páros képeit.

Ahogy a reneszánsz udvari festészet elemei, a stúdió fotóba oltva tárulnak a szemünk elé, el kell ismerni, hogy ma már jóval nagyobb elvárások hárulnak a divat fotóra, mint pusztán bemutatni egy ruhadarabot. A modellek olyan tökéletesen helyezkedtek szerepeikbe, hogy szinte álomszerű fantázia tüneményekként jelennek meg a képeken. Az alkotóknak sikerült megtalálni és megteremteni azt az atmoszférát, ahol a flitter csillogása több tud lenni, mint a cirkusz vagy a revü, önálló életet tud élni. A tárlat különböző fantáziadús korszak és szerep ábrázolásokon kíséri végig a látogatót. A kiállítás egy óda a Chanel divatház ruháihoz. Elénk tárva: a Chanel örök és időtlen értékeket képvisel ma is.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.