Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egér emberi füllel

 

Kép

 

A kép története

1997-ben egy bizarr kép látott napvilágot. Egy teljesen szőr nélküli egér volt rajta, melynek hátán egy emberi fül nőtt. A látványért Dr. Charles Vacanti és asszisztense Linda Griffith-Cima felelt, akik egy emberi fül DNS-ét ültették be az egér DNS-ébe. Az emberi gének erősebbek volta, így fül nőtt az állat hátán. Bár többször is megvádolták őket, nem módosították az egér génjeit ehhez.

Mindezt azért kísérelték meg, mert az emberi fül könnyen sérül, sőt bizonyos betegségeknél nem is fejlődik ki rendesen, viszont nehezen lehet átültetni és korlátozottan is. Ennek ellenére az egér hátára nőtt fül sosem került beültetésre, az emberi szervezet kilökte volna, mivel nem volt tökéletes.

 

 

A kép hatása

A fotó megjelenése után nem sokkal tiltakozásba kezdtek az állatvédők és a génmódosításokat ellenzők. 1999-ben a New York Times egy oldalt szentelt a képnek és egy olyan írásának, mely szerint az egér genetikailag meg volt változtatva. Valójában az egér génkészletete az eredeti volt, és egy adott ember fülsejtjeit sem használták fel. Az emberi fül DNS-ét ültették be, az pedig mindenkiben egyforma.

A génkezelés és génváltoztatás napjainkban is lényeges kérdés. Sokan ellenzik, sokan támogatják. Az egérhez hasonló esetek, mint ahogy Dolly, a klónozott birka is hatalmas vitákat vált ki az emberek között.

 

Kiss Boglárka Márta

Források

(letöltés dátuma: 2009. április 16.)

http://photosthatchangedtheworld.com/mouse-with-human-ear/

http://en.wikipedia.org/wiki/Vacanti_mouse

http://www.abc.net.au/science/articles/2006/06/02/1644154.htm?site=science/greatmomentsinscience

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

ELMÉLETEK

(PIDZSE, 2012.02.13 18:08)

sOKAN MONDJÁK ITT SZEGÉNY EGÉR ÉS NE KISÉRLETEZZENEK RAJTA EZ ÉRTHETÖ IS DE GONDOLJUNK BELE HÁNY MAJOM ÉS MÁS KISÉRLETEKET VÉGEZTEK MÁR AZ EMBEREK AZÉRT HOGY MI EMBEREK LEKÜZDJÜNK SOK BETEGSÉGET. A KÉRDÉS CSAK AZ MI HALJUNK MEG VAGY AZ ÁLLAT SZENVEDJEN. HA NEM VÉGEZNEK KISÉRLETEKET AKKOR NEM FEJLÖDIK A TUDOMÁNY . EZ SZÖRNYÜ TUDOM DE HA EMBEREK MILLIÓIT MENTSÜK MEG AZZAL HA FELÁLDOZUNK PÁR SZÁZ EGERET VAJON NEM TENNÉNK MEG HA A SAJÁT GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGÉRÖL VAGY ÉLETÉRÖL LENNE SZÓ. KI HOGY DÖNTENE HA A SAJÁT CSALÁDTAGJA ÉLETE LENNE A TÉT AZ EGÉR HALJON MEG VAGY A SAJÁT GYERMEKÜNK VAGY APÁNK ANYÁNK?

Re: ELMÉLETEK

(Maki, 2012.12.22 14:53)

Nem öletnék és kínoztatnék meg ártatlan állatokat, csak hogy egy betegségre gyógyírt keressek, vagy visszakapjam a fülkagylóm. Nem tudom, miért gondolod, hogy joguk van állatoknak fájdalmat okozni, élve boncolni és kínozni őket, szerinted a te sz*ros életed többet ér, mint egy állaté? Komolyan undorító az emberi faj, de aki így gondolkodik, azt remélem alávetik valami kegyetlen kísérletnek a gyerekeivel együtt, csak hogy "több millió embert megmentsenek", ahogy te mondtad! Akkor is ezt gondolnád? Ostoba féreg... A tudomány fejlődéséhez marhára nem az kell, hogy ártatlan állatokat öljenek. A fejlődéshez az kéne, hogy ilyen buta idióta mocskok, akik nem tisztelik a természetet, önzőek és ráadásul hülyék is, mint te, az ilyenek kipusztuljanak ebből a világból. Tanuljátok már meg ti szerencsétlenek, hogy nem vagytok felsőbbrendűek...

balatonaliz@gmail.com

(baliz, 2011.02.02 22:28)

Na ne már! Te komolyan az egeret sajnálod? Ha egy füled lenne, biztos nem mondanád, hogy növesszen magának, akinek nincs!

Re: balatonaliz@gmail.com

(Maki, 2012.12.22 14:48)

Nem kínoztatnék és csonkíttatnék meg egy érző, ártatlan kis élőlényt egy hanyagolható testrészért, és semmi másért sem. Ugyanannyi joga van a szabad és fájdalommentes élethez, mint neked, vagy egy félfülű embernek, vagy akárkinek. Ne képzeld magad felsőbbrendűnek, mert nem vagy az.

nem kerek a történet

(ascendum, 2011.05.28 22:03)

Ez az egész egérhistória nem is így történt. Semmiféle génmódosítás nem volt, és az nem egy valódi fül. Csak porcszövet, ráadásul egy tehéntől örökölte. Egy biológiai úton lebomló műanyag formát (fül alakút) ültettek az eleve csupaszon született egér bőre alá, és abban tenyészették a porcsejteket. Semmilyen fájdalma nem volt az állatnak, és el is lehet tüntetni az egészet.

luis

(odi, 2011.03.05 20:12)

Na ide figyelj balatonaliz@gmail.com! Te örülnél annak ha vkinek fül kéne és rajtad növesztenék ki??? Ha igen akkor végül is nem gáz h ilyet írsz, de ha zavarna akkor meg kussolj!!!!! itt sztem nincs most helye az ilyen humán centrikus felszólalásoknak!!!!! ENNYI!!!

odi

(luis, 2011.01.12 20:47)

ez undorító! Rámjött a hányinger!! hogy lehet ilyet tenni egy állattal! ha az embernek annyira új fül kell növesszen magán!!! egyébként a south parkban van egy rész pontosan erről az esetről! érthető is, hogy nagy port kavart

asdasdasd

(asdasd, 2010.12.23 20:57)

Szerencsétlen állat...:S
Utálom az ilyeneket. Az egerek is élőlények. Minek kell kísérletezni rajtuk??

regw

(fghrf, 2010.11.18 16:03)

pl

Egér egy emberi füllel dns-ével

(hanusi márk, 2009.11.04 11:08)

ez a kép nagyon bizar de nem tudom hogy hogy lehetett beültetni azt az emberi fület a a kis picike egérkébe nagyon sajnálom hogy ijenek is megtörténhetnek. Én soha az életbe nem ültettem volna be az egerembe egy emberi fület!!!!!! ENNYI CSAK MIT TUDOK RÓLLA IRNI!!!!!!!!