Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az afgán lány története

 

 

Kép

 

 

A kép története

Vajon hányan nem látták még ezt a képet? Valószínűleg nagyon kevesen, ugyanis Steve McCurry által a National Geographic-nek készült fotó nemcsak bejárta a világot, híres lett, de a képen szereplő lány felkutatása és megtalálása is nagy szenzációt hozott magával.

A kép egyik egyedisége, hogy az afgán lányok mindig úgy vannak öltözve, hogy alig látszódik belőlük valami, itt pedig fedetlen az arca. Másik, nagyobb különlegessége, ami számos embert megfog: az a lány szeme.

A lány úgy 12-13 éves lehetett a képen, kb 1972-ben születhetett, végül 17 évvel később, 2002-ben sikerült kideríteni, hogy ki is ő, addig az Afgán lány (Afghan Girl) néven ismerték. Valódi neve: Sharbat Gula. A szovjet háború miatt el kellett hagynia Afganisztánt és egy menekült táborban volt Pakisztánban, mikor a fotó készült. A National Geographic Magazine 1985-ben használta fel a fotót címlapján.

A lány megtalálása után modern eljárásokat használva derítették ki, hogy biztosan ő -e az. Különféle technikákat alkalmaztak, beleértve az írisz-azonosító rendszert és az FBI arc-felismerő technikáit is. „A tudomány igazolta az érzésemet. Mikor először megláttam, tudtam, hogy ő az” – mondta Steve McCurry, aki tizenhét év után ismét fotókat készíthetett a lányról. – „100 százalékig biztos voltam benne, hogy Sharbat Gula nem lehet más, csak az én afgán lányom, akit tizenhét éve keresek. Ugyanolyan igézőek és egyben rémültek a szemei, mint akkor voltak.”1

A fotós, Steve McCurry az Afganisztánban készített háború alatti képeiért a Robert Capa-ról elnevezett díjat is megkapta (Gold Medal for Best Photographic Reporting from Abroad).

 

Kép

 

A kép hatása

A lányról készült fotó a szovjet-afgán háború szimbólumává vált. Azonban a lány 2002-es megtalálása előtt nem is tudott arról, hogy az egyetlen kép, ami életében róla készült, ekkora jelentéssel bír, és sokan ismerik. A képet sosem látta addig.

„Sharbat története minden forradalom jelképévé vált” – mondta a National Gegoraphic Magazine főszerkesztője, William L. Allen.”2

A  National Geographic 2002 áprilisi számában mutatták be a róla készült új képet, és leírták élettörténetét is. Márciusban pedig leadták azt a dokumentumfilmet, ami „Az afgán lány keresése” nevet kapta. Valamint a National Geographic létrehozott egy alapot az afgán lányok tanítatására: Afghan Girls Fund. Az összes bevétel, ami a Sharbat képével ellátott kiadványok értékesítéséből származik, az afgán lányok számára létrehozott pénzügyi alapba folyik be.

Az Amnesty International is arcának választotta: feltűnt brossúrákon, posztereken, kalendárokban. A kép annak a számnak is borítója lett, mely a National Geographic 100 legjobb fotóját mutatta be.

 

Kiss Boglárka Márta

Források

(letöltés dátuma: 2009. március 7.)

http://photosthatchangedtheworld.com/afghan-girl/

http://en.wikipedia.org/wiki/Afghan_Girl

http://ngm.nationalgeographic.com/2002/04/afghan-girl/index-text

http://ngm.nationalgeographic.com/2002/04/afghan-girl/index-text/2

http://ngm.nationalgeographic.com/2002/04/afghan-girl/index-text/3

http://news.nationalgeographic.com/news/2002/03/0311_020312_sharbat.html

http://news.nationalgeographic.com/news/2002/03/0311_020312_sharbat_2.html

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=5526

http://www.nagyutazas.hu/magyar/magazin/article.php?id=379

http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_McCurry

 

1,2 http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=5526

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

poroshát utca 29

(bakk ádám, 2010.07.07 19:45)

kkkkkkkkkkkkkkkiiiiiiiiiiiiiiiiiiirrrrrrrrrrrrrrrrááááááááááááááááálllllllllllllllyyyyyyyyyyyyyyyyyy aaaaaaaaaaaaaaaaaa kkkkkkkkkkkkkkééééééééééééééééééééépppppppppppppp

poroshát utca 29

(bakk ádám, 2010.07.07 19:44)

kkkkkkkkkkkkkkkiiiiiiiiiiiiiiiiiiirrrrrrrrrrrrrrrrááááááááááááááááálllllllllllllllyyyyyyyyyyyyyyyyyy aaaaaaaaaaaaaaaaaa kkkkkkkkkkkkkkééééééééééééééééééééépppppppppppppp