Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                            A cikk letölthető PDF formátumban

 

 

A világ legfiatalabb anyája

 

Kép

 

A kép története

1939. május 14. egy kisfiú születik 2,7 kilogrammal a perui Lima városban. Hogy mitől olyan különleges? Az anyja a szüléskor csupán 5 éves, 7 hónapos és 21 napos volt. Lina Medina a világ legfiatalabb kismamája lett ezáltal, rekordját, szerencsére azóta senki sem döntötte meg.

 

A perui lány hasa megnövekedett, szülei pedig egy esetleges tumortól féltve orvoshoz vitték. Ott derült ki, hogy már 7 hónapos terhes. Rá egy hónapra a baba megszületett, végül a Gerardo nevet kapta, Lina egyik orvosa után. A lány teherbe esésének körülményei nem ismertek, sohasem mondta el senkinek sem, hogy ki a gyerek apja. Sokan hitték, hogy saját apja erőszakolhatta meg, le is tartóztatták az erőszak gyanújával, de nem volt bizonyíték, így elengedték.

Míg egy átlag lány kb. 13-14 évesen érik nővé, addig Lina testében jóval hamarabb indultak meg ezek a folyamatok: 8 hónaposan már menstruált, egyes cikkek szerint csak 2,5 évesen kezdődött nála, 4 évesen pedig megnőttek a mellei. Mindezt egy igen ritka betegség okozta, mely felgyorsítja a nemi érést és előre hozzá a pubertáskort. Valószínűleg az agyalapi mirigy betegsége miatt hormonzavar alakult ki nála, mely lehetővé tette a terhesség kihordását is. A petefészke már 5 éves korában megfelelt egy teljesen kifejlett, felnőtt női petefészeknek.

Gerardo sokáig azt hitte, hogy Lina a nővére, de tíz évesen rájött, hogy ő az anyja. 1972-ben, 33 évvel a fiú megszületése után Lina megszülte második gyerekét, 7 évre rá pedig Gerardo meghalt csontvelő megbetegedésben. Arra nincs orvosi bizonyíték, hogy e betegség és az anya szüléskori igen fiatal kora között lehetett-e összefüggés.

Lina Medina ma is él Lima egyik szegénynegyedében, Peruban.

 

A kép hatása

Két publikált kép van Lina esetéről. Az egyik 1939 áprilisából való, melyen a lány 7,5 hónapos terhes. A másik kép egy évvel későbbi, Gerardo hét hónapos korából való. Lina terhességét sokan kacsának tartották, de a fotók, az orvosi feljegyzések, a biopsziák és más orvosi leletek meggyőzték a kétkedő orvosokat is a történtek valódiságáról. Akkoriban az orvostudomány még fejletlenebb volt, ma már Lina hormonális betegségét valószínűleg hamar, csecsemőkorban tudnák diagnosztizálni.

A kép és magának Lina terhességének hatása is könnyen elképzelhető. Adott 1939, néhány hónappal a második világháború kitörése előtt, mikor mindenki Európára koncentrál. És adott egy kislány, aki 5 évesen gyermeket vár. A világ szinte minden táján már akkoriban is erősen védték a gyereket az erőszak, főleg a nemi erőszak ellen, Dél-Amerika pedig többnyire erősen vallásos terület.

Lina esete egyrészt botrányt okozott, mivel mégis csak egy 5 éves lányt ejtett teherbe valaki. Másrészt pedig orvosi szenzáció, mivel korábban nem történt ilyen. A terhessége alatt róla készült kép bejárta a sajtót, elképesztve a világot. Lina esete minden bizonnyal nagyobb figyelmet váltott ki a bántalmazott, vagy erőszak áldozatává vált gyerekek felé.  Ösztökélheti arra az anyákat, hogy jobban tartsák szemmel gyermeküket, valamint elrettenheti azon erőszaktevőket, akik úgy hiszik tettüknek, úgy sincs maradandó nyoma, így nem derülhet ki. Hisz a Linával történtek és terhessége is véletlenül látott napvilágot, ami azt jelenti, hogy a lány nem mondta el szüleinek, hogy mit élt át. Bár alig 5 évesen valószínűleg nem is fogta fel.

Lina Medina „rekordját”, ha lehet annak nevezni, ’39 óta egy lány sem döntötte meg, így a kép és története újra és újra felbukkan a világhálón, mindig felfedezi valaki ezt az extrém esetet.

 

Kiss Boglárka Márta

Források

(letöltés dátuma: 2009. március 7.)

http://photosthatchangedtheworld.com/5-year-old-mother/

http://en.wikipedia.org/wiki/Lina_Medina

http://www.incrediblebirths.com/Worlds-Youngest-Mother.html

http://123.hu/123/cikk/217748/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lina_Medina

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

ÁÁÁÁÁ

(Petra, 2013.07.25 08:05)

Hát szerintem meg ez egy elég nagy bűn. Olyan szó szerint undorító hogy nagyon. Másoknak a 18 év a fiatal...Mondjuk ő tényleg nem tehet róla,de akár meg is hallhatott volna!! Persze vannak olyanok ahol az anya 15 az apa 13, na ők tehetnek róla!! UNDORÍTÓ!

Iszonyú!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Eszti, 2012.08.06 17:56)

Milyen gonosz ember az aki ilyen brutális dolgot követ el egy gyerekkel. :( Szegény kislányt nagyon megrázhatta hogy 5 évesen terhes. Ez borzalmas.

NAGYON MEGRÁZOTT!!!

(Mimi, 2011.11.16 11:37)

Ez szörnyű!!!szegény kicsike mit élhetett át...az aktus közben és a várandóság közben is!!!!Kegyetlen ez a történet!!!erre nem lehet mit mondani...csak ennyit:szörnyű!!!!

nem így gondolom..!!

(Bia, 2010.03.28 09:35)

ez egyátalán nem gusztustalan..azért gondoldd áát..:S
szegény 5 éves volt.neki sem lehetett valami túl jó.míg más gyerekek játszottak neki ki kellett hordani egy gyereket!!!és ez nagyon durva:|
valamilyen értelemben télleg gusztustalan,hogy 1 felnőtt embernek hogy juthatott ilyen eszébe..vagy bárkinek..de azt kicsit eltúloztad,h k*rva..meert,ő télleg nem tehet arról,h egy buta,gusztustalan féreg felcsinálta.

hmm

(Tomi, 2010.02.19 17:14)

ez gusztustalan mint egy kurvaaa akit felcsinált egy gazdag hapsi